donderdag 31 maart 2011

Uitbreiding Nijhof

BAARN – Het Baarnse woonwarenhuis Nijhof mag uitbreiden op het naastgelegen Conimex-terrein op het Baarnse bedrijventerrein Noordschil. De huidige winkel is 16.000 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen met een parkeerterrein van ruim 350 plaatsen. Nijhof wil nieuwbouw realiseren van 27.000 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. De nieuwbouw moet gaan bestaan uit een bouwmarkt van ca. 6000 vierkante meter, uitbreiding van wonen en keukens van een landelijke woonwinkel (7000) en daarbij nog diverse kleinere winkels. Nijhof wil daarnaast een extra parkeerterrein met ruim zeshonderd plaatsen aanleggen. De gemeente gaat onder voorwaarden akkoord met de plannen. Nijhof moet zich onder meer blijven richten op woonwaren en ook mag een toekomstige ’Nijhof-woonboulevard’ geen concurrent voor de middenstand in het Baarnse centrum worden.
(www.meubel.nl)

woensdag 30 maart 2011

Stylist Veldhuysen is nu 'imagebuilder'

HENDRIK IDO AMBACHT - Stylist Ron Veldhuysen verzorgt totaalconcepten binnen interieurbranche. Hij noemt het zelf 'image building'. Veldhuysen bouwt aan imago’s van retailers, fabrikanten en groothandelaren. Veldhuysen is goed bekend met de interieurbranche, onder meer Baan Meubelen, Trendhopper en Budget Wonen maken gebruik van zijn diensten. De 'image builder' meent dat het interieurbedrijf in het algemeen moeten nadenken over hun imago. Dat houdt onder meer in: trendspotten, productontwikkeling, collectioneren, winkelinrichting en –presentatie, interieurstyling en fotografiestyling. Vandaar dat hij zijn diensten nu aanbiedt als opbouwer van imago's.
(www.meubel.nl)

dinsdag 29 maart 2011

Stelling: Duidelijkere afspraken over marges bij verkoop aan stylist en aan retail

CULEMBORG - Het ETC Expo heeft de deuren geopend voor alle professionals die er willen inkopen. Retailers zijn welkom, maar projectinrichters en stylisten net zo goed. Directeur Elvira van Bruggen probeert discussie die het toelaten van stylisten veroorzaakt naar de openbaarheid te trekken. Vorige week vond daarom een debat plaats tussen retailers en stylisten in het beurscentrum, toegankelijk voor iedereen. De deelnemers werd een aantal stellingen voorgelegd, onder meer over het verschil in verkoopmarges tussen de twee partijen. In de zaal werd geopperd deze kwestie te verleggen naar de leverancier. De stelling, die is geleend van het debat: ‘Als leveranciers specifieke servicepakketten leveren, kunnen stylist en retailer makkelijk naast elkaar verkopen.’

Deze kwestie wordt in de volgende editie van Meubel besproken door het Meubelpanel. Reageren mag altijd, graag zelfs. Dat kan via redactie@meubel.nl.
(www.meubel.nl)

maandag 28 maart 2011

Weer interesse in duurzame goederen

DEN HAAG - Goed nieuws voor de meubelbranche. De cijferaars van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt tot de conclusie dat de consument een stijgende interesse heeft in duurzame goederen. Huishoudens hebben in januari 0,7 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in januari 2010. Consumenten kochten met name meer duurzame goederen (+6,3 procent). De nadruk ligt nu nog eventjes op kleding, elektronica en auto's. De consumptie van voedings- en genotmiddelen lag op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Aan diensten werd 0,8 procent meer besteed. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.
(www.meubel.nl)

Tafel, kast of stoel?

STOCKHOLM – De Zweedse Pål Rodenius heeft wel een heel apart meubel ontworpen. Eigenlijk is het nog niet eens een meubel. Hij heeft iets bedacht waardoor de koper zelf kan kiezen er een tafel, kast, bed, kapstok of stoel van te maken: de 2440x1220 Saw Assemble. De ontwerper is geïnspireerd door het patronenblad Burda. Op een groot blad staan verschillende kleuren lijnen. Als je de rode lijn volgt maak je een bank. Zaag je de groene lijn krijg je een stoel en tafel en zaag je langs de blauwe lijn dan krijg je een bed, kapstok en bijzettafeltje als resultaat.
(www.meubel.nl)

zondag 27 maart 2011

Nieuwe varianten voor kastje Arco

WINTERSWIJK - Het ladekastje Pivot van meubelfabriek Arco is overladen met prijzen. In 2008 werd de eerste editie van dit meubel op de markt gebracht. Nu brengt Arco twee nieuwe varianten uit van het ladenkastje. De ontwerper, Shay Alkalay van Raw Edges, heeft twee variaties bedacht op zijn originele ontwerp: De Pivot Desk en Pivot Vanity. Het oorspronkelijke kastje is iets verlaagd en voorzien van een geïntegreerd blad: Pivot Desk. Pivot Vanity is een make-up tafel met een uitsparing in het tafelblad, waarin een spiegel geplaatst kan worden. Het kastje is uitgevoerd in lak en massief eiken en wordt geleverd door Arco.
(www.meubel.nl)

Interieurdecoratiecongres van Interio

GENT (B) - Interio en Intres België organiseren op 20 juni het negende Interieurdecoratiecongres in de handelsbeurs in Gent. Het congres start om 16.00 en wordt afgesloten met een walking dinner. Het onderwerp van het congres is de ‘digitale (r)evolutie’. Twee sprekers, Jo Caudron van Dear Media en Steven van Belleghem van InSites Consulting zullen de deelnemers alles vertellen over social media en andere online informatiemiddelen. Het evenement is bedoeld voor eigenaren en medewerkers van interieurdecoratie- en huislinnenwinkels en meubelzaken. Maar ook leveranciers, interieurarchitecten en iedereen die actief is in de interieurdecoratiesector is welkom.
(www.meubel.nl)

zaterdag 26 maart 2011

Jysk zet expansie voort

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Jysk opent op 31 maart een nieuw filiaal aan de Lylantsebaan 4 in Capelle aan den IJssel. Filiaalmanager Arno den Otter is trots op zijn nieuwe vestiging in Capelle aan den IJssel. Het Deense Jysk bestaat al meer dan 30 jaar en is sinds vijf jaar actief in Nederland. Den Otter: “We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de winkel klaar te maken voor de opening. Ons team is voorbereid om iedereen zo goed mogelijk te helpen en te voorzien van deskundig advies.” Voor 5 mei staat de opening van een filiaal in Sliedrecht op de planning. Jysk heeft dan bijna vijftig vestigingen.
(www.meubel.nl)

vrijdag 25 maart 2011

Euretco doet consumentenonderzoek

BREDA - Euretco heeft ontdekt dat service en advies in de winkel bovenaan het verlanglijstje van de consument staan. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek van Euretco uitgevoerd tijdens de Home & Interior beurs in het Home Trade Center in Nieuwegein. Een stijlvolle, sfeervolle en overzichtelijke winkel komt op een goede tweede plaats. Uit het onderzoek kwam daarnaast naar voren wat klanten niet prettig vinden tijdens het winkelen: opdringerige verkopers, slecht advies, slechte service van medewerkers, slecht contact met de klant en gebrek aan kennis bij medewerkers. Naast deze voor de hand liggende resultaten kwam nog een opmerkelijk detail naar boven: consumenten oriënteren zich vaak tegelijkertijd op meubelen en verlichting. Voor retailers is dat een signaal waar zij op kunnen inhaken. Euretco doet dit door de formule Lampenier door te ontwikkelen tot een shop-in-shop variant voor de bij Euretco Wonen aangesloten ondernemers.
(www.meubel.nl)

donderdag 24 maart 2011

Meubelfoto's in huis

AMSTERDAM - Hom3decorator heeft voor een applicatie ontwikkeld waarmee foto's van meubels over foto's van het eigen interieur kunnen worden geplaatst. De bedoeling daarvan is dat de consument online kan kijken of het meubel dat hij op het oog heeft in de eigen woning past. Hom3decorator zegt daarvoor afspraken te hebben gemaakt met onder meer Artifort, Bert Plantagie, Ghyczy, Rivièra Maison, Interstuhl, 0900design, en Fatboy.
(www.meubel.nl)

maandag 21 maart 2011

Investeren in niet-bestaande meubels

RIJSWIJK - De Franse meubelmakers van L’Édito bieden aandelen aan in nieuw ontwerp. Designers die zoeken naar mogelijkheden om hun ontwerp te laten uitvoeren kunnen zich melden bij de ondernemer en bij voldoende verkochte aandelen wordt een ontwerp in productie genomen. Investeerders krijgen bij aanschaf korting op het meubel en delen de eerste tien jaar mee in de winst. L’Édito zegt geen financieel risico te lopen. In de Meubel van 24 maart is een uiteenzetting van dit businessmodel te lezen.
(www.meubel.nl)

zondag 20 maart 2011

Hollandsch Fabrikaat

ASSEN – Haalt u maar even de agenda tevoorschijn en schrijf even mee: van 16 tot en met 18 mei 2011, Hollandsch Fabrikaat in Assen. In de showroom van kastenfabrikant Interstar. Het evenement wordt voor de derde keer georganiseerd, met dit verschil dat het nu in het voorjaar staat gepland. Op Hollandsch Fabrikaat presenteren zich 3b, AVEK, Damai, Faber Haarden, Havee Meubelen, Interstar, Jade, Navigram, De Ploeg, Spinder Design en TexelWool.
(www.meubel.nl)

zaterdag 19 maart 2011

Omzet meubelindustrie Duitsland

BERLIJN – Volgens een bericht van de Duitse vereniging van meubelfabrikanten heeft de achterban van die club het vorig jaar niet zo heel slecht gedaan, de ravage op de internationale meubelmarkt overziend. De meubelindustrie bij de oosterburen wist gezamenlijk een stijging van 2,2 procent van de omzet uit het vuur te slepen. Een jaar eerder werd er nog getreurd over een verlies van 11,4 procent. Het positieve resultaat ten spijt, vorig jaar vielen er klappen onder fabrikanten van gestoffeerde zitmeubels, daar zakte de omzet in met 13,4 procent. Ook niet best was het onder fabrikanten van kantoormeubels en matrassen. Daar ging de lijn met 1,9 procent naar beneden. Zitmeubels voor de woonkamer waren daarentegen zo gewild in 2010 dat de omzet in deze hoek van de meubelindustrie met 11 procent omhoog ging. Keukenfabrikanten zagen de omzet stijgen met 1,6 procent. En dan deze nog: de Duitse meubelindustrie zette in 2010 met 151.000 werknemers in 1000 bedrijven in totaal 15,8 miljard euro om.
(www.meubel.nl)

vrijdag 18 maart 2011

Intres en Musterring

AMERSFOORT – Intres Retail Samenwerking in Amersfoort behartigt in Nederland de belangen van de Duitse meubel- en slaapmeubelfabrikant Musterring. In een bericht nodigt Intres de dealers in Nederland uit om kennis te gaan maken met het nieuwste aanbod van de fabrikant, dat het bedrijf uit Rietberg laat zien tijdens het Open Huis van 3 tot en met 6 april. “Er zitten altijd meer dan genoeg toppers voor de Nederlandse markt tussen”, beveelt Peter van der Schilden de collecties aan. Van der Schilden is commercieel manager bij Intres. Het voeren van Musterring is overigens niet alleen voorbehouden aan Intres-leden. Het merk kan ook opgenomen worden door woon- en slaapspecialisten uit het middenhoge segment die niet bij Intres zijn aangesloten. Musterring telt in Nederland 26 dealers.
(www.meubel.nl)

Trendhopper nieuwe stijl

MIDDELBURG – Inwoners van Middelburg en omgeving hoeven niet ver te reizen om de nieuwste vestiging van Trendhopper te kunnen bekijken. Het bedrijf uit Leusden heeft in Middelburg haar tweede filiaal in de nieuwe stijl geopend. Eerder ging Trendhopper in Cruquius open aan de hand van de jongste inzichten bij het concern over winkelinrichting en klantenverleiding. Trendhopper heeft voor dit jaar nog vier vestigingen op de rol staan die van een nieuwe interieuraankleding worden voorzien. Bezoekers worden bij Trendhopper in Middelburg niet meer min of meer verplicht om via een voorgeschreven route door de winkel te lopen. Franchise organisatie Trendhopper telt 29 winkels in Nederland en twee in België. De vernieuwde vestiging in Middelburg telt een vvo van 1.620 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen.
(www.meubel.nl)

woensdag 16 maart 2011

Prijsontwikkeling begint te knellen

RIJSWIJK - Prijsstijgingen van grondstoffen en andere basisproducten volgen elkaar zo snel op, dat het voor partijen in de meubelbranche steeds lastiger wordt om met elkaar langdurige contracten af te sluiten. De turbulentie op de wereldmarkten voor textielgrondstoffen, aardolie en ook in de houthandel is zo heftig dat tarieven soms wekelijks naar boven moeten worden herzien. Meubel onderzocht hoe de prijzen van de grondstoffen in de meubelindustrie zich ontwikkelen en wat de mogelijke gevolgen zijn van deze prijsstijgingen. Lees hierover in de editie van 17 maart.
(www.meubel.nl)

Belgische meubelgeschiedenis

GENT (B) - Meubelmakerij Van Den Berghe-Pauvers in Gent draagt haar bedrijfsarchief over aan het Stadsarchief Gent op zondag 20 maart. De overdracht wordt feestelijk begeleid door een openbaar gesprek tussen Bob Vanden Berghe (bedrijfsleider van de meubelmakerij) en historica Sofie De Caigny (auteur Bouwen aan een nieuwe thuis) en interieurarchitect Fredie Floré (auteur Lessen in goed wonen). In beide boeken komt het bedrijf Van Den Berghe-Pauvers aan bod. Het Stadsarchief bewaart documenten van de gemeente en archieven van particulieren die een beeld geven van de geschiedenis van de stad.
(www.meubel.nl)

dinsdag 15 maart 2011

Heropening Wenneker wordt eind maart

GROESBEEK - Wenneker Slaapspeciaalzaak in Groesbeek wordt later deze maand heropend. Door een verbouwing geldt Wennekers als de grootste slaapspeciaalzaak van Oost Nederland. Ondernemer Wil Kosman noemt de operatie ‘een gewaagde sprong’. “Maar wil je één van de grootste slaapspeciaalzaken in de regio van oost Nederland blijven, dan moet je met de tijd meegaan en durven te investeren. Met de nieuwe winkel kunnen wij de klant nog beter van dienst zijn door onze vakkennis en service te combineren met de juiste producten in de juiste sfeer”.
(www.meubel.nl)

Kenniscentrum SH&M

WOERDEN - SH&M, Stichting Hout & Meubel, gaat door als ‘Kenniscentrum SH&M’. SH&M wil zich duidelijker profileren als kenniscentrum voor het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Als kenniscentrum draagt het bedrijf zorg voor de match tussen haar leerbedrijven en leerlingen, schoolverlaters en werklozen. De organisatie is verder verantwoordelijk voor de condities voor stages en leerbanen en voor de diplomastructuur in het middelbaar beroepsonderwijs en geeft inzicht in de arbeidsmarkt.
(www.meubel.nl)

donderdag 10 maart 2011

VIP Arrangement voor Meubel Vakbeurs

Meubel, onderdeel van de Lakerveld Woonvakbladen, geeft in samenwerking met Evenementenhal Gorinchem een paar VIP-arrangementen weg voor de Meubel Vakbeurs. Wat te verwachten? Champagne en een diner in het standhoudersrestaurant. Klik hier voor meer info.
(www.meubel.nl)

Jan Krediet neemt IDS over

STEENWIJK – Interieur Distributie Service bv is een 'verregaande samenwerking' aangegaan met Jan Krediet. De meubeltransporteur bepleiten beiden schaalgrootte. Het is zaak om niet alleen de laadcapaciteit van de voertuigen maximaal te benutten, er moeten ook kilometers worden gemaakt. “Alle ritten moeten rendabel zijn”, stelt Martijn Krediet, directeur van transportbedrijf Jan Krediet bv uit Steenwijk, met vestigingen in Culemborg en Gilze. Meubel sprak met Martijn Krediet en met enkele andere transporteurs en schetst hoe de sector er voor staat - houdt de editie van 17 maart in de gaten.
(www.meubel.nl)

woensdag 9 maart 2011

Verslag van beurs 'Euroshop'

DÜSSELDORF - De eigen winkel is de beste merkbeleving en de consument is op zoek naar emotie. Dat zijn in een notendop de belangrijkste trends die op de vakbeurs voor de retail Euroshop op te merken waren. In de editie van Meubel van 17 maart is een uitgebreide reportage te lezen over de trends op retailgebied. Webwinkelen blijft een populaire bezigheid. Ook in de meubelsector. En hoe meer online shoppen deel gaat uitmaken van het dagelijkse leven, hoe meer de consument op zoek gaat naar de ultieme winkelbeleving. Het blijft absoluut noodzakelijk om kennis van klanten en productkennis te koesteren, maar dat is tegenwoordig niet meer genoeg om consumenten te verleiden en te binden. (Foto: Beursbeeld in Düsseldorf)
(www.meubel.nl)

Ado doet het internationaal

WINSCHOTEN – Ado, fabrikant van interieurstoffen, heeft zijn presentatiemodel Quadrado op een internationaal podium gepresenteerd. Quadrado is een module die bestaat uit vierkante uni-kleurstalen. In het najaar van 2010 introduceerde Ado dit concept al in Nederland. In de Ado showroom in de Villa Arena in Amsterdam en op het hoofdkantoor in Winschoten is de Quadrado permanent te zien. Ado zegt dat inmiddels ruim twintig procent van de relaties het concept heeft opgenomen.
(www.meubel.nl)

maandag 7 maart 2011

Meubels mogen niet

DEN BOSCH - BDG uit Sprang-Capelle wilde graag meubels verkopen vanuit een winkelpand aan de Graafseweg in Den Bosch. In dat pand zat voorheen tapijthandel Ben de Graaf. Het gemeentebestuur wil echter geen meubelwinkels in de stad. Daar moeten de mensen maar naar de Bossche Woonboulevard gaan. BDG heeft inmiddels geklaagd bij de Raad van State tegen de houding van de gemeente.

vrijdag 4 maart 2011

Beddengoed in Hollandse maten

EDERVEEN – Sleeping Holland heeft in samenwerking met Kaeppel, een leverancier van dekbedovertrekken in Duitsland, een collectie beddengoed samengesteld die is geproduceerd in Nederlandse maten. De overtrekken zijn 260 cm lang en gemaakt van fijne maco-satijn. Er zal elk half jaar een nieuwe collectie geïntroduceerd worden. Sleeping Holland vertegenwoordigt naast het assortiment van Kaeppel, ook het assortiment van Frankenstolz, een andere Duitse leverancier.
(www.meubel.nl)

donderdag 3 maart 2011

Slaap en Zo 2011

ROTTERDAM - Slaap en Zo is een nieuwe consumentenbeurs bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een goede nachtrust, een nieuw bed of naar oplossingen voor slaapproblemen. In eerste instantie wilden de organisatoren een beddenbeurs organiseren, aangevuld met medische items. Dit concept is inmiddels gewijzigd: de focus ligt op slaapproblemen en gezondheid. De reden van deze wijziging is dat de organisatoren van de beurs merkten dat de beddenbranche niet graag gekoppeld wordt aan slaapproblemen en medici niet graag geassocieerd worden met lattenbodems en dekbedovertrekken. De beurs Slaap en Zo draait nu om de wetenschappelijke en medische kant, maar je kunt er ook bedden, verlichting en gordijnen kopen. De sfeer in een slaapkamer is namelijk van belang bij een goede nachtrust. Fabrikant Hästens zal dan ook het nieuwe bed ‘Continental’ introduceren.
(www.meubel.nl)

dinsdag 1 maart 2011

Bij Meubelix!

VENLO – In Venlo opent eind maart de eerste en enige vestiging van het Romeinse woonwarenhuis Ixea. Locatie: het Limburgs Museum. Ixea is een tentoonstelling over hoe de Romeinen woonden. De expositie is opgebouwd met een knipoog naar Ikea. Zo verwijst het beeldmerk van de tentoonstelling en de route door het museum naar het logo en de routing van het woonwarenhuis. Alle meubels en fresco’s zijn te koop. Meubelmaker Annelies Verschoor uit Tilburg maakte veertien replica’s van Romeinse meubelen, van aanligbedden tot voetenbankjes. (foto: Erik van der Burgt)
(www.meubel.nl)

Webwinkel is populair

AMSTERDAM - De meeste startende ondernemers beginnen een 'webwinkel of een andere detailhandel via postorder of internet'. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In 2010 waren er 6.600 starters in die categorie. Webwinkels zijn hiermee na organisatieadviesbureaus (8.100 starters) het populairste bedrijf om mee te starten. Vorig jaar werden er zo’n 123.500 ondernemingen opgericht. Dat zijn er 18.000 meer dan in 2009. Er werden in 2010 88.700 bedrijven opgeheven.
(www.meubel.nl)